Problemen bij openen rekeningen definitief opgelost met HeyDay en Unifiedpost Group

23-12-2022

Al geruime tijd ervaart de branche van wettelijk vertegenwoordigers grote problemen ten aanzien van de samenwerking met banken. Zowel het niet of moeizaam verkrijgen van bankrekeningen voor cliënten, als ook het prijsniveau, versus de afnemende dienstverlening ligt hier ten grondslag aan. Als brancheorganisatie zoeken we dan ook al lange tijd naar een alternatieve oplossing. Als Horus hebben we met HeyDay contact over hoe een alternatief kan bestaan naast de banken waarmee wettelijk vertegenwoordigers kunnen werken. Daarover hebben we meermaals gecommuniceerd. Na veel gesprekken over en onderzoek naar de problemen bij het openen van beheer-, boedel- en leefgeldrekeningen, kunnen we, als brancheorganisatie, nu eindelijk melden dat er een oplossing is.

Onze partner HeyDay is er definitief in geslaagd om samen met Unifiedpost Group een initiatief neer te zetten waarmee je als wettelijk vertegenwoordiger makkelijker en sneller de benodigde rekeningen kan openen. Vanaf januari 2023 start het proefdraaien en vanaf februari/maart zal de oplossing toegankelijk zijn voor alle wettelijk vertegenwoordigers die lid zijn van een branchevereniging. In het begin met alleen beheer- en boedelrekeningen en vanaf het tweede kwartaal van 2023 ook met leefgeldrekeningen. Al deze rekeningen zijn Nederlandse IBAN’s.

Voorzitter van Horus, Gert Boeve, reageert verheugd op het nieuws van HeyDay en Unifiedpost Group: ‘´´Als brancheorganisatie hebben we lang gezocht naar een oplossing voor de voortdurende problemen die we als branche ervaren met de bestaande banken. Dit initiatief van HeyDay en Unifiedpost Group is een geweldige doorbraak van deze problemen. Als bestuursvoorzitter van Horus zie ik hierin een enorme kans én begint 2023 enorm goed!´´’

Wat betekent dit voor wettelijk vertegenwoordigers?
Meer informatie zal in de loop van de komende weken komen, maar we willen nu al een aantal zaken over deze dienstverlening uitlichten.

Beschikbaarheid en planning:

 • In januari 2023 beginnen meerdere kantoren met proefdraaien . Er worden NL-IBAN’s beschikbaar gesteld en er kunnen dan echte transacties uitgevoerd gaan worden.
 • De kantoren die gaan proefdraaien zijn al op de hoogte. Je kunt je hiervoor dus niet aanmelden.
 • Vanaf maart zijn de beheer- en boedelrekeningen beschikbaar en is de oplossing dus volledig operationeel.
 • Leefgeldrekeningen zijn in het tweede kwartaal van 2023 beschikbaar. Bij deze leefgeldrekening kunnen cliënten desgewenst ook de beschikking krijgen over een bankpas.
  Cliënten kunnen ook met hun smartphone pinnen en geld opnemen (door middel van Google Pay en Apple Pay). Met de leefgeldrekening kunnen tevens online aankopen gedaan worden.

Werking software van wettelijk vertegenwoordigers:

 • De koppeling/bestandsuitwisseling tussen de kantoorsoftware van de wettelijk vertegenwoordiger en de oplossing verloopt op basis van bestaande standaard bancaire formaten.

IVR/EVR-hit en KYC:

 • Een EVR-hit is geen belemmering voor het openen van een beheerrekening. De achterliggende gedachte hierbij is dat niet de cliënt maar de professionals van de kantoren de rekening beheren.
 • Ook verwachten wij voor leefgeldrekeningen geen problemen bij een eventuele EVR-hit, aangezien het gaat om een gesloten systeem (leefgeldrekening kan uitsluitend via beheerrekening gecrediteerd worden).
 • Wat betreft KYC (Know Your Customer) ligt de nadruk op het kantoor en niet zozeer op de cliënt, gezien het laag risicoprofiel van de oplossing.


Voorwaarden:

 • Elke wettelijk vertegenwoordiger die lid is van een branchevereniging mag gebruik maken van de oplossing; dus zowel grote als kleinere kantoren.


Helpdesk:

 • HeyDay heeft natuurlijk een helpdeskfunctie. Deze is al getest door een bewindvoerderskantoor.


Inzicht en meenemen rekening:

 • Cliënten kunnen zelf inzicht krijgen in hun leefgeldrekening en deze rekening beheren via een app.
 • Cliënten kunnen als zij uit bewind/budgetbeheer gaan deze leefgeldrekening behouden.

Dit zijn op dit moment de belangrijkste zaken rondom het alternatief voor de bestaande banken. We werken aan een overzicht van veelgestelde vragen. Zodra deze er is en als er nieuwe ontwikkelingen zijn, delen we dit uiteraard met jullie. Heb je hier nu al vragen over, dan kun je die mailen naar heyday@horus.nl.

Andere interessante artikelen

Dit bericht delen?

Meer nieuws?

Voor een volledig overzicht van al onze geplaatste nieuwsberichten kunt u terecht op deze pagina: