Stichting Opmaat over FinGuard®
Rob van Rijsingen, Alex Wolffgramm en Marcel Deijl over FinGuard®
Door de grootbanken worden wij als bewindvoerders niet gezien als deel van de oplossing, maar als deel van het probleem, zo lijkt het. De manier waarop we behandeld worden door de grootbanken stelt ons geregeld voor grote problemen. Het kost vaak onnodig veel tijd om een leefgeld- en beheerrekening te openen voor cliënten, terwijl deze bankrekeningen direct nodig zijn om te kunnen starten met het beschermingsbewind of inkomensbeheer. Soms krijgen cliënten vanwege verdenkingen van bijvoorbeeld fraude geen bankrekening, of maar één van de twee rekeningen. En hoewel er convenanten zijn, kunnen wij als bewindvoerders dan helemaal niets. Er wordt niet met ons meegedacht door de grootbanken. Het voelt soms alsof onze cliënt en wijzelf niet gewenst zijn.
Toen we hoorden over FinGuard, beseften we dat deze oplossing precies voldoet aan de wens van bewindvoerders en inkomensbeheerders. We wilden dan ook vooraan in de rij van deze ontwikkeling staan en gaven aan dat we wilden deelnemen aan de testfase.
Eerst doorliepen we een procedure: de organisatie werd gescreend en vervolgens een aantal medewerkers. Deze procedure verliep vlot. Daarna konden deze medewerkers rekeningen voor cliënten openen. Na de geslaagde testperiode werden ook andere medewerkers gescreend en nu kan en mag elke bewindvoerder en inkomensbeheerder bij ons rekeningen openen via FinGuard.
Wat de mensen van FinGuard beloven, doen ze echt. Wij kunnen nu snel, dat wil zeggen binnen één dag (!), rekeningen openen voor onze cliënten. Hiervoor laden we eenvoudig online de personalia en benodigde documenten op, deze worden door hen gecheckt en wij krijgen binnen een dag de IBAN voor onze cliënt, of per omgaande een inhoudelijke reactie als er nog vragen of opmerkingen zijn.
Het is opvallend dat deze procedure precies andersom is dan die van de grootbanken. Bij FinGuard wordt de organisatie eenmalig grondig getoetst, terwijl bij de banken elke nieuwe cliënt helemaal wordt doorgelicht. En soms moet er dan een onderzoek worden ingesteld naar een cliënt en duurt het weken, soms maanden, voordat je überhaupt weet of je een rekening krijgt.
Deze omgekeerde werkwijze kan omdat FinGuard gaat werken met zogenaamde gesloten leefgeldrekeningen. Er kan dan dus alleen door de bewindvoerder vanaf de beheerrekening geld worden gestort op die leefgeldrekening en door niemand anders. Omdat daarmee fraude door de cliënt wordt uitgesloten, is de risico-inschatting anders en daarmee kan de toetsing/acceptatie van de cliënt veel sneller worden afgerond.
En we hoeven dus geen dikke stapel formulieren meer op te sturen, zoals bij de banken het geval is. Nog afgezien van de standaard veel langere doorlooptijd, is de kans op fouten maken dan groter. Wanneer op één van de formulieren ergens een kruisje, vinkje of komma verkeerd is gezet, wordt de aanvraag van een bankrekening in zijn geheel afgekeurd en moet de procedure opnieuw in gang worden gezet.
Ook het betalingsverkeer gaat nu volledig geautomatiseerd. Dankzij de ClientConnector, verloopt het verwerken van alle inkomende en uitgaande transacties in ons systeem nu volautomatisch en dus erg soepel.
Het contact met FinGuard gaat vlot en prettig. Soms hebben we een vraag of een idee, en hier krijgen we altijd snel reactie op. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en houden ons hiervan op de hoogte. Tot nog toe hebben wij beheerrekeningen geopend via FinGuard, maar binnenkort kan dit ook met leefgeld- en spaarrekeningen. Dat is voor ons het moment om voor (vrijwel) alle nieuwe cliënten rekeningen bij FinGuard te openen.
Ontwikkelingen zoals FinGuard, waarbij de service op maat is, hebben de toekomst. Zeker als je kijkt naar de houding van de grootbanken is het logisch dat partijen zoals de onze wegen zoeken die wél voorzien in de behoefte. Met FinGuard voelt het alsof we samen de ontwikkeling ingaan, en dat we dus ook samen een oplossing vinden voor een heel stevig en langslepend knelpunt.